Ajankohtaista

Suomen luonnon päivän vaellus Sysmästä Asikkalaan 26.8.2023

Asikkala-oppaiden Päijänteen linnavuoret ja Pulkkilanharju Pyhän Olavin reitillä -hanke järjestää polkupyörävaelluksen ja ohjelmaa Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta. Tule mukaan pyöräilemään Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Sysmän kirkolta Asikkalan kirkolle! Yhteensä noin 38 kilometrin pyörävaelluksen varrella on monenlaista ohjelmaa. Kaikkiin ohjelmapisteisiin voi tulla myös, vaikkei osallistuisi vaellukseen. Päivän tapahtumat ovat maksuttomia.

PYÖRÄVAELLUKSEN OHJELMA JA AIKATAULU

Kuvassa 26.8. vaelluksen reitti kartalla

Klo 9: Valittavana kaksi ilmaista kierrosta Sysmän kirkon parkkipaikalta (Kirkkokuja 1, Sysmä) museonmäelle:

· Lasten pyhiinvaellus kotiseutumuseolle, järjestää Tainionvirran seurakunta
· Kierros kuppikivien ja Sysmän hopea-aarteen ympäristössä, oppaana Sirpa Rautiainen
· Sysmän Pyhän Olavin kirkko on avoinna klo 8.30 – 11 

Klo 10: Pyörävaelluksen avaus Sysmän museonmäen muinaistalolla (Makasiininmäentie 4)

· Miten pyhiinvaeltamalla voit auttaa luontoa? Avaussanat Sirpa Rautiainen
· Haastateltavana Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja ja perustajajäsen, tietokirjailija Anneli Jussila
· musiikkia: Duo Rautawenho
· noin klo 10.45 – 11.15 lyhyt opastus Sysmän kirkossa

Duo Rautawenho
Kuvassa Duo Rautawenho

Klo 11: Pyörävaellus starttaa. 

Matkan varrella on ohjelmaa rauhallisen pyöräilyvauhdin mukaan niin, että perillä Asikkalan kirkonkylällä ollaan noin klo 16.30:
· noin klo 11.45 – 12.15 opastus Otamon hautausmaalla (Otamontie 114) noin klo 11.45 – 12.15, oppaana Heini Katajisto
· klo 14 – 15 Karmaan Linnassa (Vääksyntie 2152) tarjolla havupuu-uutejuomaa ja yrttiteetä, Duo Rautawenhon musiikkia, sisätiloissa Ilja Westin taidetta.
· klo 15 – 15.40 Asikkala-oppaat kertovat Pulkkilanharjusta ja Salpausselkä Geoparkista Karisalmen rannassa (Pulkkilantie 955) 
· n. klo 15.45 Duo Rautawenho tulee esiintymään Karisalmen rantaan
· klo 16.30 – 17 Asikkalan kotiseutumuseon esittely, Tapani Koskinen
· klo 17 – 17.30 tutustuminen Asikkalan miljoonan tiilen kirkkoon, oppaana Leena Lehtinen 
· klo 17.30 – 18 kirkonkylän vanhan kansakoulun eli Pyhiinvaelluksen etapin esittely, Riitta Ojala
· illalla saunomismahdollisuus vaeltajille Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan kampuksen rannassa, jossa vietetään Tiirismaan Ladun koordinoimaa Nuku yö ulkona -tapahtumaa

MUIDEN JÄRJESTÄJIEN TAPAHTUMIA 26.8.:

Tainionvirran seurakunta:
https://www.tainionvirranseurakunta.fi/tapahtumat/2023-08-26/pyhan-olavin-vaellus
Tainionvirran seurakunta järjestää 26.8. klo 9 alkaen Pyhän Olavin vaelluksen Hartolasta Sysmään. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: kirkkoherra Jeremias Sankari, puh. 050 596 6950 tai jeremias.sankari@evl.fi 
https://www.tainionvirranseurakunta.fi/tapahtumat/2023-08-26/lasten-pyhiinvaellus
Lasten ja perheiden pyhiinvaellus Sysmän Pyhän Olavin kirkon ympäristöön ja kotiseutumuseolle.

Luontojärjestöt:
https://www.sll.fi/etela-hame/tapahtuma/suomen-luonnon-paiva-pulkkilanharjulla/
Luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piiri ja Asikkalan luonnonystävät järjestävät perheiden ja
retki Pulkkilanharjun luontopolulle klo 13-15. Kokoontuminen Karisalmen pysäköintialueella kello 12.45.

Tiirismaan latu:
https://tiirismaanlatu.suomenlatu.org/2023/07/16/nuku-yo-ulkona-26-8-2023-asikkalassa
Nuku yö ulkona -tapahtuma Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan kampuksen rannassa. Saapuminen klo 16-18, kotiinlähtö sunnuntaina klo 12 mennessä. Liikunnallista ohjelmaa, ohjattua toimintaa, nokipannukahvit ym. Myynnissä makkaraa ja aamiaista.

OHJEITA JA ILMOITTAUTUMINEN

Jos suunnittelet tulevasi yksittäisiin tapahtumiin tai ohjelmapisteisiin matkan varrella:
· pyörävaellukseen kuuluvat tapahtumat ovat ilmaisia eikä niihin tarvitse ilmoittautua, ellei yllä ole erikseen toisin mainittu
· huomioi, että aikataulu voi elää pyöräilyvauhdin ja sään mukaan, ja tapahtumapaikat eivät ole esteettömiä
· mahdolliset ohjelmapäivitykset löydät osoitteesta asikkala-oppaat.fi/ajankohtaista sekä Asikkala-oppaiden Facebook-sivulta
· tarkista kolmansien osapuolien järjestämien tapahtumien (Pulkkilanharjun perheretki, Nuku yö ulkona -tapahtuma) tiedot järjestäjiltä itseltään.

Jos suunnittelet pyöräileväsi koko matkan yhdessä ryhmän kanssa:
 · ilmoittaudu etukäteen Sirpa Rautiaiselle, puh. 050 376 2595 tai sirpa.prunella(at)gmail.com.
· ota mukaan omia eväitä ja sadevaatteet  
· huomioi, että matka kuljetaan omalla vastuulla – vaeltajille ei ole yhteistä vakuutusta.

Lisätietoja hankevetäjä Sirpa Rautiaiselta, puh. 050 376 2595

Asikkala-oppaat kehittämään Pyhän Olavin retkeilyreittiä

Asikkala-Oppaat ry on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä Pyhän Olavin mannerreitin kehittämiseen Päijät-Hämeen alueella. Päijänteen linnavuoret ja Pulkkilanharju Pyhän Olavin reitillä -hankkeessa vuosina 2022-23 luodaan ja markkinoidaan Pyhän Olavin reitin varren palveluja, verkostoidutaan yrittäjien ja yhdistysten kanssa ja suunnitellaan, miten alueen muinaishistoriaa esitellään matkailijoille.

Sysmässä Pyhän Olavin mukaan nimettyä matkailu- ja tapahtumatoimintaa on ollut jo pitkään. Uotinpäivät, perinteinen kotiseutujuhla Sysmässä, on järjestetty jo vuodesta 1969 alkaen.

Mannerreitti tuo esiin historiaa, luontoa ja maisemia

Pyhän Olavin mannerreitti on eteläisen Suomen halki rakentuva retkeily- ja matkailureitti, joka yhdistää toisiinsa kymmenen Pyhän Olavin mukaan nimettyä kirkkoa tai linnaa. Reitti kytkeytyy valmiiseen yhtenäiseen pohjoismaiseen reitistöön, joka jatkuu Norjan Trondheimiin.

Päijät-Hämeessä reitti kulkee Hartolasta Sysmän ja Pulkkilanharjun kautta Asikkalaan. Alueen ainoa Pyhän Olavin mukaan nimetty kohde on keskiaikainen Sysmän Pyhän Olavin kirkko. Kirkon peruskorjaus valmistui kesäksi 2023. 

Kartta Pyhän Olavin mannerreitin kulusta Päijät-Hämeessä

Asikkalassa reitti kulkee Pulkkilanharjua ja Suomen kauneinta maisematietä pitkin jääkauden muovaamassa maisemassa. Päijännettä halkova Pulkkilanharju on Salpausselkä Geopark -alueen tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä. Salpausselkä Geopark nimettiin huhtikuussa 2022 Unescon Global Geopark -kohteeksi eli otettiin mukaan maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon.

EU-lippu ja maaseuturahasto

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Leader-logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin

Asikkala-oppaiden lahjakortti nyt saatavilla

Nyt voit ostaa lahjakortin Asikkala-oppaiden kävelykierroksille. Yhden lahjakortin hinta on 10€ ja sillä voi osallistua vapaavalintaiselle kävelykierrokselle kesällä 2022. Tästäpä elämyksellinen ja kestävä joululahjaidea!

Laita viestiä info@asikkala-oppaat.fi ja saat lahjakorttisi PDF-muodossa sähköpostiisi tai vaihtoehtoisesti voit noutaa omasi Vanhasta Vääksystä.

Asikkala-Oppaat ry on virallinen Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppani

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä, ja niiden tarinan kertova Salpausselkä Geopark on ehdolla UNESCO Global Geopark -kohteeksi.

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon ehdolla olevan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi.

Asikkala-Oppaat ry on pitkään ollut mukana Salpausselkä Geopark -projektissa ja moni oppaistamme on perehtynyt Salpausselkä Geoparkin kohteisiin ja geologiaan sekä kertoo maisemamme syntytarinaa opastuksillaan. Lokakuussa 2021 yhdistyksemme liittyi virallisesti Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppanien verkostoon.

Lue lisää Salpausselkä Geoparkista


Kesän 2021 kävelykierrokset

Kesän 2021 kävelykierrokset on nyt julkaistu! Järjestämme kaikille avoimia kävelykierroksia toukokuun alusta syyskuun loppuun aina torstaisin klo 17-18.30. Katso kaikki kierrokset ja lisätiedot täältä.


Asikkala-Oppaat ry valittu Suomen Opasliiton Opasyhdistykseksi 2019

Suomen Opasliitto ry vietti 11.-13.10 syysliittokokoustaan Sastamalassa. Kokouksessa Asikkala-Oppaat ry valittiin Suomen Opasliiton Opasyhdistykseksi 2019.

“Huikean hienolta tuntuu! Upeaa saada valtakunnallinen tunnustus pienehkönä yhdistyksenä”, Asikkala-Oppaat ry:n puheenjohtaja Leena Lehtinen kuvailee ensitunnelmiaan valinnan jälkeen.

Asikkala-Oppaat ry vietti 30-vuotisjuhliaan vuonna 2018. Juhliin olikin paljon syytä, koska juhlavuosi osoittautui käännekohdaksi Asikkala-Oppaiden toiminnassa.

“Saimme vuonna 2018 seitsemän uutta Asikkala-opasta Itä-Hämeen Matkailuyhdistyksen järjestämän opaskoulutuksen kautta, joten meitä on nyt yksitoista opasta” iloitsee Lehtinen.

Asikkala-Oppaiden vuosi on ollut työntäyteinen. Useat tuhannet matkailijat – paikalliset asukkaat mukaan lukien – ovat saaneet tietoa ja viihdyttäviä tarinoita opastuksilla.

“Nykyisten oppaiden ansiosta olemme ensimmäistä kertaa historiassamme pystyneet pitämään viikottaisia kävelykierroksia eri puolilla kuntaa. Pystymme myös takaamaan tasokkaat museokierrokset Urajärven kartanomuseossa, joka on maamme vanhimpia kartanomuseoita” jatkaa Lehtinen.

Kielitaitoiset Asikkala-oppaat ovat päässeet myös kansainvälisiin opastustehtäviin yhteistyössä Asikkalan kunnan kanssa, kun Asikkala toimi isäntänä Douzelage-päivillä. Douzelage on 27 Euroopan kunnan muodostama yhteisö.Comments are closed.