Ajankohtaista

Asikkala-oppaat kehittämään Pyhän Olavin retkeilyreittiä

Asikkala-Oppaat ry on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä Pyhän Olavin mannerreitin kehittämiseen Päijät-Hämeen alueella. Päijänteen linnavuoret ja Pulkkilanharju Pyhän Olavin reitillä -hankkeessa vuosina 2022-23 luodaan ja markkinoidaan Pyhän Olavin reitin varren palveluja, verkostoidutaan yrittäjien ja yhdistysten kanssa ja suunnitellaan, miten alueen muinaishistoriaa esitellään matkailijoille.

Sysmässä Pyhän Olavin mukaan nimettyä matkailu- ja tapahtumatoimintaa on ollut jo pitkään. Uotinpäivät, joka on vanha perinteinen kotiseutujuhla Sysmässä, järjestetään kesällä 2021 parin vuoden koronatauon jälkeen.

Mannerreitti tuo esiin historiaa, luontoa ja maisemia

Pyhän Olavin mannerreitti on eteläisen Suomen halki rakentuva retkeily- ja matkailureitti, joka yhdistää toisiinsa kymmenen Pyhän Olavin mukaan nimettyä kirkkoa tai linnaa. Reitti kytkeytyy valmiiseen yhtenäiseen pohjoismaiseen reitistöön, joka jatkuu Norjan Trondheimiin.

Päijät-Hämeessä reitti kulkee Hartolasta Sysmän ja Pulkkilanharjun kautta Asikkalaan. Alueen ainoa Pyhän Olavin mukaan nimetty kohde on keskiaikainen Sysmän Pyhän Olavin kirkko. Kirkon pitkään odotettu peruskorjaus on käynnistymässä, ja kesän 2022 se on suljettuna. 

Kartta Pyhän Olavin mannerreitin kulusta Päijät-Hämeessä

Asikkalassa reitti kulkee Pulkkilanharjua ja Suomen kauneinta maisematietä pitkin jääkauden muovaamassa maisemassa. Päijännettä halkova Pulkkilanharju on Salpausselkä Geopark -alueen tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä. Salpausselkä Geopark nimettiin huhtikuussa 2022 Unescon Global Geopark -kohteeksi eli otettiin mukaan maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon. Unesco-verkostoon kuuluminen nostaa aluetta esille luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneiden matkailijoiden joukossa. 

Viestivaellus tarjoaa jokaiselle sopivan vaihtoehdon

Kesäkuussa 2022 kaikilla on mahdollisuus päästä testaamaan reittiä ohjatusti. Pyhiinvaellus Suomen koordinoima Viestipyhiinvaellus seuraa Pyhän Olavin mannerreittiä Savonlinnasta Turkuun. Vaellus kulkee Hartolasta Sysmän kautta Asikkalaan 12.-19.6.välisenä aikana, ja reitin varrella voi halutessaan majoittua ja osallistua messutapahtumiin.

Viestivaellukselle on jokainen tervetullut maailmankatsomuksesta riippumatta. Kukin vaeltaja voi osallistua omien voimavarojen, mielenkiinnon ja aikataulun mukaan yhdelle tai useammalle etapille. Jokainen vaeltaa omalla vastuullaan ja vastaa kustannuksistaan, mutta reittien turvallisuudesta huolehtivat paikalliset järjestäjät ja paikalla on huoltoauto. 

Asikkala-oppaat tarjoavat vaeltajille opastustuokiot Asikkalassa sijaitsevissa viestivaelluksen pysähdyspisteissä: 17.6. Pulkkilanharjulla, 18.6. Asikkalan kirkonkylällä ja 18.-19.6. Vääksyssä. 

EU-lippu ja maaseuturahasto

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Leader-logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin

Asikkala-oppaiden lahjakortti nyt saatavilla

Nyt voit ostaa lahjakortin Asikkala-oppaiden kävelykierroksille. Yhden lahjakortin hinta on 10€ ja sillä voi osallistua vapaavalintaiselle kävelykierrokselle kesällä 2022. Tästäpä elämyksellinen ja kestävä joululahjaidea!

Laita viestiä info@asikkala-oppaat.fi ja saat lahjakorttisi PDF-muodossa sähköpostiisi tai vaihtoehtoisesti voit noutaa omasi Vanhasta Vääksystä.

Asikkala-Oppaat ry on virallinen Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppani

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä, ja niiden tarinan kertova Salpausselkä Geopark on ehdolla UNESCO Global Geopark -kohteeksi.

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon ehdolla olevan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi.

Asikkala-Oppaat ry on pitkään ollut mukana Salpausselkä Geopark -projektissa ja moni oppaistamme on perehtynyt Salpausselkä Geoparkin kohteisiin ja geologiaan sekä kertoo maisemamme syntytarinaa opastuksillaan. Lokakuussa 2021 yhdistyksemme liittyi virallisesti Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppanien verkostoon.

Lue lisää Salpausselkä Geoparkista


Kesän 2021 kävelykierrokset

Kesän 2021 kävelykierrokset on nyt julkaistu! Järjestämme kaikille avoimia kävelykierroksia toukokuun alusta syyskuun loppuun aina torstaisin klo 17-18.30. Katso kaikki kierrokset ja lisätiedot täältä.


Asikkala-Oppaat ry valittu Suomen Opasliiton Opasyhdistykseksi 2019

Suomen Opasliitto ry vietti 11.-13.10 syysliittokokoustaan Sastamalassa. Kokouksessa Asikkala-Oppaat ry valittiin Suomen Opasliiton Opasyhdistykseksi 2019.

“Huikean hienolta tuntuu! Upeaa saada valtakunnallinen tunnustus pienehkönä yhdistyksenä”, Asikkala-Oppaat ry:n puheenjohtaja Leena Lehtinen kuvailee ensitunnelmiaan valinnan jälkeen.

Asikkala-Oppaat ry vietti 30-vuotisjuhliaan vuonna 2018. Juhliin olikin paljon syytä, koska juhlavuosi osoittautui käännekohdaksi Asikkala-Oppaiden toiminnassa.

“Saimme vuonna 2018 seitsemän uutta Asikkala-opasta Itä-Hämeen Matkailuyhdistyksen järjestämän opaskoulutuksen kautta, joten meitä on nyt yksitoista opasta” iloitsee Lehtinen.

Asikkala-Oppaiden vuosi on ollut työntäyteinen. Useat tuhannet matkailijat – paikalliset asukkaat mukaan lukien – ovat saaneet tietoa ja viihdyttäviä tarinoita opastuksilla.

“Nykyisten oppaiden ansiosta olemme ensimmäistä kertaa historiassamme pystyneet pitämään viikottaisia kävelykierroksia eri puolilla kuntaa. Pystymme myös takaamaan tasokkaat museokierrokset Urajärven kartanomuseossa, joka on maamme vanhimpia kartanomuseoita” jatkaa Lehtinen.

Kielitaitoiset Asikkala-oppaat ovat päässeet myös kansainvälisiin opastustehtäviin yhteistyössä Asikkalan kunnan kanssa, kun Asikkala toimi isäntänä Douzelage-päivillä. Douzelage on 27 Euroopan kunnan muodostama yhteisö.Comments are closed.